Biyosidal Uygulamalar ve Çevre Sağlığı Hakkında Merak Edilenler

06-06-2024 01:55
Biyosidal Uygulamalar ve Çevre Sağlığı Hakkında Merak Edilenler
Tahtakurusu nedir? Bilimsel isim: Cimex lectularius (Insecta: Hemiptera: Cimicidae) İngilizce isim: Bed bug Ergin tahtakuruları; 5 mm boyunda, basık-oval şekilli bir vücut yapısına sahip açık kahverengi ila kırmızımsı kahverengi canlılardır. Zorunlu kan emici parazitlerdir, nimf ve ergin dönemlerinin tamamında insan ve sıcakkanlı hayvanlardan kan emerek beslenirler. Yarı başkalaşım geçirirler; yumurta döneminden sonra 5 nimf dönemi geçirerek yaklaşık 2 ay içinde ergin olurlar. Her nimf döneminin tamamlanması için mutlaka kan emmeleri gerekmektedir. Dişi tahtakuruları, yaşam döngüsü boyunca, her gün sürekli olarak 3-4 yumurta üretirler. Bir dişi hayatı boyunca 500 yumurta bırakabilir. Tahtakurusu erginleri beslenmeden 1 yıl kadar hayatta kalabilirler. Daha düşük sıcaklıklarda, örneğin -10 derecede 5 gün hayatta kalabilirler ve kurumaya karşı da yüksek tolerans gösterirler. Bununla beraber, 50 derece ve üzeri sıcaklıklarda kaldıklarında öldükleri tespit edilmiştir.

Tahtakuruları nerelerde saklanır? Tahtakuruları geceleri aktiftirler. Uyku veya dinlenme halindeki konakçılarını (kan emdikleri insanlar veya diğer canlılar),  vücut sıcaklıkları ve nefes alıp verirken çıkardıkları karbondioksit sayesinde bulur ve beslenirler. Gündüzleri ise konakçılarına yakın yerlerdeki, özellikle dar ve karanlık alanlarda saklanırlar. Bu yerler genellikle yatak şiltelerinin dikiş kenarları, yatak altları, karyola ve baza içleri, duvarlardaki yarık ve çatlaklar, mobilya ve ahşap eşyaların birleşim yerleri, halı altları, resim çerçeveleri ve tabloların altları, elektrik priz içleri vb. yerlerdir. Tahtakuruları yaşam alanlarına nasıl bulaşır? Tahtakuruları, sadece beslendikleri süre boyunca insan ve hayvanların vücudu üzerinde bulunurlar. Beslenmeden sonra, konakçılarından emdikleri kanı sindirmek için saklanma noktalarına giderler; bu noktalar mobilya veya yatakların araları olabileceği gibi, özellikle kalın kumaşlı kıyafetlerin (mont, pardesü, vb.) yaka altları veya çantalar olabilmektedir. Bu sayede tahtakuruları toplu taşıma araçlarında dahi görülebilmekte ve ikinci el kıyafet ya da mobilyalar aracılığı ile bulaşabilmektedir.
Tahtakurularının zararları nelerdir? Tahtakurularının herhangi bir hastalık vektörü olduğu ile ilgili bir bulgu yoktur. Ancak bu zararlıların ısırıkları nedeniyle oluşan deri döküntüleri, kızarıklık ve şişlikler ile kaşıntı en bilinen zararlarındandır. Bunlarla beraber, deri inflamasyonlarına bağlı ikincil deri enfeksiyonları, alerji, stres, anksiyete ve uykusuzluk problemlerine neden olmaktadırlar. Tahtakurusu istilası olan evlerde yaşayan kişilerde, ilerleyen durumlarda psikolojik problemler görülebildiği raporlanmıştır. Tahtakuruları nerelerde saklanır? Tahtakuruları geceleri aktiftirler. Uyku veya dinlenme halindeki konakçılarını (kan emdikleri insanlar veya diğer canlılar),  vücut sıcaklıkları ve nefes alıp verirken çıkardıkları karbondioksit sayesinde bulur ve beslenirler. Gündüzleri ise konakçılarına yakın yerlerdeki, özellikle dar ve karanlık alanlarda saklanırlar. Bu yerler genellikle yatak şiltelerinin dikiş kenarları, yatak altları, karyola ve baza içleri, duvarlardaki yarık ve çatlaklar, mobilya ve ahşap eşyaların birleşim yerleri, halı altları, resim çerçeveleri ve tabloların altları, elektrik priz içleri vb. yerlerdir. Tahtakuruları yaşam alanlarına nasıl bulaşır? Tahtakuruları, sadece beslendikleri süre boyunca insan ve hayvanların vücudu üzerinde bulunurlar. Beslenmeden sonra, konakçılarından emdikleri kanı sindirmek için saklanma noktalarına giderler; bu noktalar mobilya veya yatakların araları olabileceği gibi, özellikle kalın kumaşlı kıyafetlerin (mont, pardesü, vb.) yaka altları veya çantalar olabilmektedir. Bu sayede tahtakuruları toplu taşıma araçlarında dahi görülebilmekte ve ikinci el kıyafet ya da mobilyalar aracılığı ile bulaşabilmektedir. Tahtakurusu tespiti nasıl yapılır? Tahtakurusu ile başarılı bir şekilde mücadele etmek için erken tespit çok önemlidir. Yatak üst ve alt kısımları, dikiş kıvrımları içleri, yatak başlığı arkası, nevresim takımları ve baza içleri gibi alanlar kontrol edilerek yumurtalar ve canlı tahtakuruları tespit edilebilir. Ayrıca yatak ve nevresim takımlarındaki koyu renkli lekeler de (dışkı ve kan lekeleri) tahtakurusu belirtileridir.
IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.